Interview met Meneer Hond

Interview met Meneer Hond

Op 24 december 2018 postte Lilian van Meneer Hond een interview met mij op de Facebookpagina van Meneer Hond!

logo-meneer-hond-ndjoy-hulp-honden-baasjes

Over Meneer Hond

Eigenaar Lilian heeft altijd al een grote passie gehad voor het werken met mensen die op een of andere manier moeite hebben met het vinden van een plekje in de maatschappij. Ze heeft psychologie gestudeerd en heeft daarnaast nog vele cursussen en trainingen gevolgd. Specifiek voor het werken met honden die ingezet worden als co-coach, heeft zij cursussen gevolgd bij Pets4Care. In haar praktijk werkt ze samen met haar hond Floyd en in de toekomst ook met hond Maddy. Bij Meneer Hond vinden ze het belangrijk om mensen weer blij te maken en dit doen ze samen! Er is veel mogelijk bij Meneer Hond. Zo kan er gewerkt worden rond weerbaarheid of kun je ook een vraag hebben over sociale vaardigheden. Stel gerust je vraag, dan kijken ze samen met jou naar wat mogelijk is.


~~Good Deed Monday~~

December is de maand van het geven, ontvangen en het denken aan de medemens. Daarom zetten wij deze maand elke maandag een organisatie in het zonnetje waarvan wij vinden dat deze extra aandacht verdient. Omdat zij de wereld net een beetje mooier willen maken.

Na vorige week even de grens over te zijn gestoken, kijken we deze week naar een voorbeeld uit de regio.

Deze week geven wij het woord aan Kim de Bruijni van de organisatie N’Djoy die zich al drie jaar, onder andere, inzet voor honden (en katten) van minima baasjes in de regio Cuijk en Boxmeer: “Als mensen in de financiële problemen komen, om uiteenlopende redenen, dan komt er voor vele het moment waarop je de eerste levensbehoefte voor je dier(en) niet meer (voldoende) kan bekostigen. De weg naar het asiel is dan vaak niet te vermijden. Huisdieren zijn vaak hun steun en toeverlaat in die moeilijke momenten, zelfs soms hun contact met de buitenwereld, ze moeten er wel uit om te wandelen. Omdat deze mensen al zoveel hebben moeten inleveren door hun situatie is het afstaan van hun huisdier niet te verteren, niet voor deze mensen, maar ook niet door mij. Door alle dieren 1 x per 2 maanden te voorzien van royale voer/snack pakketten, voor max 1 jaar, kunnen de dieren bij hun baasjes blijven en kunnen de baasjes werken aan een stabiele financiële situatie zodat ze de zorg zelf weer kunnen dragen.”

interview-met-meneer-hond

Naast deze steun helpt Kim ook met het herplaatsen van huisdieren. Zij doet dit vanuit de thuissituatie; dit betekent dat het dier bij de baasjes blijft wonen tot er een geschikte nieuwe baas is gevonden. Dit voorkomt dat het dier in korte tijd in meerdere huishoudens verblijft. Daarnaast geeft ze ook, tegen betaling, (gedrags-)advies en privéles.

hondenspeeltuin-midden-drenthe-aanrader-ndjoy7

Mensen steunen in moeilijke situaties, het bij elkaar verzamelen van voer en snacks, het helpen bij het herplaatsen van dieren,.. dat is niet niks. Wat inspireert Kim om dit werk te blijven doen? “Mijn drive om dit te doen is mijn liefde voor honden. Helaas heb ik zelf geen kinderen, vooral mijn eigen honden maar ook de honden van de cliënten krijgen daardoor mijn overschot aan zorg en liefde. Als gezinnen naast een hond ook nog een kat in huis hebben neem ik ook de zorg qua voeding/snacks voor dit dier voor mijn rekening. Als ik zie wat deze ondersteuning voor een rust geeft aan de meeste baasjes en hoe dankbaar ze (doorgaans) zijn voor wat N’Djoy voor ze betekent dan is dat hetgeen waar ik het voor doe en is dat mijn drive om door te gaan.”

routedag-ndjoy-dankbaar-emotioneel-hulp-honden-baasjes2

Ondanks haar goede zorgen, steun en inzet is het werk wat Kim van N’Djoy doet niet altijd gemakkelijk: “Helaas zijn er ook mensen die misbruik maken van mijn goedheid en de hulp die ik ze bied. Dat doet me enorm veel pijn. Als ik dan in mijn vrije tijd een hele dag aan het sjouwen ben om notabene de mensen thuis hun pakket te brengen en ik ontvang daarna een mailtje met de vraag of ik niet ook nog een mand, riem of kattenbak heb staan….. ja dat vreet. Dit zijn de uitbuiters van mijn goedheid. Dit zijn momenten die ik niet zal vergeten.” Gelukkig zijn er ook momenten die het harde werk allemaal de moeite waard maken: ”Naast deze onprettige momenten zijn de fijne, ontroerende, intense, als ook verdrietige momenten met mens en dier de momenten die me het meeste bijblijven. Het raakt me tot in het diepst als ik de wanhoop en paniek in de ogen van een baasje kan laten verdwijnen door ze gerust te stellen en te zeggen dat ze hun maatje niet hoeven af te geven. En dat N’Djoy ervoor gaat zorgen dat dat niet gaat gebeuren. En daar zal ik meer dan mijn best voor doen! ”

n'djoy-ndjoy-kim-wat-kan-ik-voor-je-doen-omgeving-cuijk-boxmeer

En dat ondersteunend werk, heeft dat nu écht resultaat? Jazeker, aldus Kim: “Bijna alle cliënten die ik in de afgelopen (bijna) 3 jaar heb geholpen kunnen zichzelf en hun dieren weer goed genoeg bedruipen na een jaar hulp van N’Djoy. Als dit niet het geval is kijk ik altijd of en hoe ik ze nog kan helpen. Daarnaast blijf ik iedere cliënt volgen, het contact is bij de een frequenter als bij de ander, maar het is fijn te weten en horen hoe het met hen en de dieren gaat. Je bouwt toch een band op met elkaar/het dier.”

Al deze ervaringen en ontmoetingen brengen ook levenslessen met zich mee: “Wat ik in de afgelopen 3 jaar heb mogen zien, ervaren en voelen is dat de meeste mensen die in een minima situatie moeten leven zoveel gastvrijer en guller zijn dan de meeste mensen die in welvaart leven. Ik voel me erg welkom bij de gezinnen die ik bezoek en juist deze mensen zouden hun laatste euro met je delen. Zeer ontroerend en het raakt me keer op keer.” Ook wat betreft het werk zelf zijn er belangrijke lessen te leren. Bij het werk dat Kim doet kom je dicht in contact met mensen wanneer zij in een kwetsbare positie zitten. Volgens Kim is het uit den boze om beloftes te doen dit je niet kunt waarmaken: “Als mensen dit werk willen starten omdat ze ook graag iets willen doen voor de minima en hun huisdieren besef je dan dat je het moet waarmaken. Geef mensen geen valse hoop dat je ze gaat helpen met het behoud van hun maatje terwijl je het niet gaat doen. Mensen bouwen op je, vertrouwen je 1 van hun dierbaarste bezitten toe, laten je ook letterlijk toe in hun sores en hun hart. Dat kan en mag je niet beschamen. Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren kunnen laten zien dat ik tot het gaatje ga en als het moet nog verder. Het is fijn als mensen je vertrouwen. Voor mijn eigen honden vecht ik ook tot het bittere eind, dus dat doe ik ook voor de dieren van mijn cliënten als het moet.”

kerstpakket-cadeautjes-baasjes-ndjoy-hulp-aan-honden-brabant

De kerst is in aantocht, en mensen maken zich op voor dagen vol lekker eten en het geven van cadeaus. Kim van N’Djoy helpt mensen het hele jaar door, dus hoe zouden wij N’Djoy kunnen helpen? “Als N’Djoy zijnde proberen we op allerlei manieren geld, voer en snacks te genereren om zo alle dieren aan het eten te houden. We zijn heel erg blij met alle soorten voer/snack donaties en vooral financiële donaties zijn zeer welkom. Met financiële donaties kun je gericht datgene kopen wat nodig is. Het kan niet over datum gaan en het neemt geen ruimte in beslag. Maar, iedere brok, iedere koek en iedere euro komen bij een hond/kat die het nodig heeft. N’Djoy voert nooit over datum, als we spullen en/of goederen ontvangen die we niet kunnen gebruiken wordt dit gedoneerd aan diverse organisaties en stichtingen waar we mee samenwerken. We zijn dankbaar met alles wat we krijgen, ook goederen zoals mand/bench speelgoed of riem komen aan bij een dier in nood. Ook vrijwilligers, gastgezinnen en inzamelpunten zijn voor ons zeer belangrijk, mocht je dus graag iets willen betekenen, laat het ons weten! Er is vast een passende taak die bij je past!”