Over N’Djoy

Over N’Djoy

noa-djoy-ndjoy-hulp-honden-baasjes-cuijk-boxmeer-hooi

Mijn naam is Kim de Bruijni. Ik ben een jaar lang vrijwilliger geweest in een dierenasiel en daar heb ik veel gezien, gehoord en geleerd. Ik studeerde – naast mijn betaalde baan – voor hondengedragsdeskundige, in Barneveld. Op deze pagina vertel ik meer over het ontstaan en de doelstelling van N’Djoy. Wil je meer lezen over mij persoonlijk? Dat kan hier.

ndjoy-nieuwe-logo6-hulp-honden-baasjes-cuijk-boxmeer

Ik wil graag een steentje bijdragen aan het welzijn van honden in gemeenten Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis. Om dit te realiseren heb ik een sponsorloop gedaan en heb ik 800 kilometer (!) gelopen en daarmee 550 kilo hondenvoer bij elkaar gewandeld. Alle hondenbrokken die door mijn familie en vrienden aan mij gesponsord waren, maakten de start van mijn organisatie. 

sponsorloop-over-ndjoy-hulp-honden-baasjes-kim-de-bruijni

N’Djoy!

De naam van N’Djoy is ontstaan uit de naam van mijn honden, Noa & Djoy. N’Djoy!

N’Djoy betekent genieten en dat is mijn wens: dat álle honden kunnen genieten. We kennen misschien allemaal wel iemand die door onvoorziene omstandigheden in een rotsituatie terecht is gekomen. Een baasje dat geen uitweg meer ziet. Niet meer goed voor zijn huisdier kan zorgen. En dit gaat ten koste van het welzijn van een hond. Honden moeten eruit, lekker buiten rennen, snuffelen en natuurlijk plassen en poepen. Als iemand door lichamelijke of psychische klachten niet meer in staat is zijn hond uit te laten, dan lijdt de hond daaronder. Ik trek me dat aan.

Armoede in Nederland

Wat ik ook heel erg vind is de armoede in Nederland. In september 2008 begon de crisis. Op sommige mensen heeft de recessie een zware wissel getrokken. Ik spreek mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt (bijvoorbeeld door een faillissement van het bedrijf waar ze werkten), hun huwelijk kwam zwaar onder druk te staan, het leven stond ineens alleen nog maar in het teken van geldzorgen en dan is er nog de hond…

Dan zelf maar een minder belegde boterham…

Veel baasjes eten zelf wel een minder goed belegde boterham om te zorgen dat hun hond nog goed kan eten. Maar de extraatjes, daar is geen geld meer voor. Geen speelgoed, geen koekjes en geen lekkere kauwbotten meer voor de trouwe viervoeter.

Voor mensen is er de Voedselbank (gelukkig)

Voor mensen is er de Voedselbank. Het is heel erg dat het nodig is in een welvarend westers land, maar ik ben heel blij dat mensen en hun kinderen te eten hebben. Een Voedselbank of schuldhulpverlener houdt echter geen rekening met de maandelijkse kosten voor huisdieren. Vaak luidt het advies om het huisdier te herplaatsen, zodat er meer geld over is om de bestaande schulden af te lossen. Vanuit de hulpverleningsorganisaties is dat standpunt begrijpelijk.

logo-ndjoy-hondenhulp

Pak mijn beste vriend niet van me af

Uit menselijk oogpunt is dit advies heel moeilijk te verteren. Ik heb baasjes gesproken die zeggen dat hun dier nog hun enige houvast is. Dat zij nog zo weinig in hun leven hebben, dat hun dier nog hun enige vriend of kameraad is. Het dier dat hen troost geeft, een reden geeft om op te staan iedere dag, terwijl hun gedachten zo zwartgallig zijn, door hun uitzichtloze situatie. Voor veel mensen is de gedachte om hun huisdier te moeten herplaatsen, omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen, niet te verkroppen. Hun laatste strohalm raken ze dan kwijt.

over-n'djoy-verzorgingspakket-voor-hulp-aan-honden-en-hun-baasjes-omgeving-cuijk
Van de donaties maak ik een pakketje voor hondeneigenaren in financiële nood

Baasjes tijdelijk ondersteunen met voer en praktische hulp

Met N’Djoy wil ik helpen om voor deze doelgroep herplaatsing van de hond te voorkómen. Als ik baasjes tijdelijk uit de brand kan helpen door ze de zorgen voor voer uit handen te nemen, totdat zij hun leven weer op de rails krijgen, dan is dat voor mij onbetaalbaar. Ik probeer ook praktische hulp te bieden. Tijdens het opleidingstraject voor hondengedragsdeskundige geef ik adviezen over hondengedrag. Als het in een bepaalde situatie nodig is, dan spreek ik mijn netwerk aan voor andere hulp, zoals o.a. Stichting Bevordering Huisdieren Welzijn. Als het echt niet anders kan en het baasje heeft er vrede mee, dan zet ik me in om voor een hond een nieuw thuis te vinden.
Het herplaatsen van honden doe ik voor iedereen en in geheel Nederland.

Vrijwilligerswerk

Het steunen van minimabaasjes doe ik, samen met een team van zo’n 20 andere lieve mensen, geheel vrijwillig. We krijgen wel eens een financiële donatie, dit gaat dan in onze spaarpot. Ik houd netjes een overzicht bij met inkomsten en uitgaven in verband met mijn verplichtingen aan de Belastingdienst. Ik ben erg zuinig op het geld dat we ontvangen. Hier betalen we voer/snacks of spullen van die we echt nodig hebben en niet meer op voorraad hebben liggen.

De meeste donaties zijn in natura

De meeste donaties die we krijgen zijn in de vorm van voer (brokken, blikvoer, koekjes) en goederen (nieuwe dekentjes, nieuw speelgoed, een voerton om de brokken in vers te houden, etc.). Daar zijn we heel erg mee geholpen. Het gedoneerde voer en de leuke spulletjes worden meestal direct verdeeld onder de gezinnen die we helpen.

Is N’Djoy dan een stichting?

Nee, nog niet. In maart 2016 ben ik begonnen met N’Djoy. Mijn stoutste verwachtingen werden overtroffen. Ik was zowel geschokt door het aantal hulpvragen, als dankbaar en gelukkig met de vele voerdonaties die ik kreeg.

Ik heb navraag gedaan bij de Belastingdienst of ik zo kan en mag werken. Zo lang ik netjes mijn inkomsten (in euro’s) en uitgaven bijhoud, mag ik werken op de manier zoals ik nu doe, zonder dat ik bij de Kamer van Koophandel ben ingeschreven als stichting.

Iedere euro voor het ‘vrijwilligersdeel’ van N’Djoy gaat bij mij in een speciale spaarpot en komt ook alleen maar ten goede aan honden in nood. Ik krijg niet zo veel financiële donaties. De meeste donaties worden gedaan in de vorm van voer en goederen. En daar ben ik blij mee, dat zijn producten waarmee ik direct hulp kan bieden.

Een combi

Nu ik een aantal jaren verder ben, krijgt de toekomst van N’Djoy een duidelijker omlijnd plan. Ik denk aan een combi. Ik hoop in de toekomst van N’Djoy mijn betaalde baan te kunnen maken als o.a. hondengedragsdeskundige (kijk voor meer informatie op de pagina tarieven).

Het vrijwilligersdeel, het goede doel zoals N’Djoy is opgericht, blijft bestaan. Ik krijg er veel voldoening van om minimabaasjes te helpen en dat zal ik blijven doen. Maar niet alleen! Dit doe ik met hulp van de vele vrijwilligers die N’Djoy inmiddels rijk is.

Voor wie?

N’Djoy helpt hondeneigenaren in nood in de breedste zin van het woord. Voorbeelden van problemen waarbij ik probeer te helpen:

  • je staat er financieel zo slecht voor dat je geen eten voor je hond kunt kopen
  • er is door persoonlijke omstandigheden geen andere optie dan je hond te herplaatsen
  • er zijn gedragsproblemen ontstaan waar je wat hulp bij zou kunnen gebruiken

Ik maak graag met jou een afspraak voor een persoonlijk/telefonisch gesprek. Uiteraard is alles wat je mij vertelt vertrouwelijk. We gaan samen, in goed overleg, kijken waar je het meest mee geholpen bent. Dat kan ondersteuning met voer zijn, herplaatsing van de hond(en), gedragsadvies of privéles. Ik doe mijn uiterste best om je te helpen en ik kijk wat ik kan doen. Ik heb ook goede banden met andere organisaties. Ik benader hen indien nodig graag voor advies.

over-n'djoy-voor-hulp-aan-honden-en-hun-baasjes-gemeente-cuijk

Werkgebied van N’Djoy

Ik kan niet iedereen helpen, hoe graag ik dat ook wil! Tegen een kleine financiële vergoeding bied ik hulp aan aan gezinnen in nood – door hen steun te bieden in de vorm van voer en snacks voor de honden. Deze steun geef ik vooralsnog alleen in de gemeenten Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis. Inzamelpunten zijn er in meerdere woonplaatsen in de regio, je vindt ze in dit bericht.

Voor alle andere hulpvragen ben ik (in goed overleg) zeker bereid ook buiten bovengenoemde gemeenten te werken! Denk dan aan herplaatsingen, gedragsadvies of bijvoorbeeld privéles.

Neem gerust contact met mij op voor vragen of een persoonlijk gesprek.